Društvene životinje su sve životinje koje je čovjek pripitomio i udomaćio s ciljem kako bi s njima zajedno provodio dio svojeg vremena. Od naših usluga za tzv. društvene životinje ("companion animals) - psi, mačke, glodavci (zečevi, hrčci, miševi, zamorčići) te egzotične male životinje izdvajamo:

  • preventivna cijepljenja (vakcinacija protiv zaraznih bolesti za mladunčad)
  • liječenje
  • kirurški zahvati (sterilizacije, kastracije, razni tumori, većina operacija mekih tkiva)
  • parazitološke i hematološke pretrage (pretrage krvi)
  • stomatološki pregledi i obrada (pr. čišćenje kamenaca UZV aparatom)
  • specijalistiški dermatološki pregledi
  • svi savjeti vezani uz ovu tematiku
   
       
   
       
     

 

 

ČLANCI
Afrički tvor (Ferret)
Afrički tvor kao kućni ljubimac u Hrvatskoj pojavljuje se zadnjih desetak godina. Veliki dio našeg stanovništva nije upoznat s njegovim izgledom, a kamoli s njegovim osobinama. Zbog toga ja kao uzgajivač prenosim svoja iskustva:
 
Hematom uške psa

Hematom uške se javlja kod svih pasmina ali najčešće kod onih koji imaju duge i viseće uške jer su takove uške češće izloženije traumama koje su najčešći uzrok nastanku hematoma. Ponekad je dovoljno i češkanje uške šapom da izazove pucanje krvnih žila koje prolaze uškom i istjecanja krvi u prostor između kože i ušne hrskavice.

 
Zamorčići
Kako se lista družbenih žvotinja povećava, tako su svoje mjesto među ljudima našli i zamorčići. Da, točan i pravilan naziv je ta umanjenica. Zamorac je jedna vrsta majmuna.. Zamorčići su svima na prvi pogled simpatični, no kasnije pri držanju se postavlja pitanje eventualnih patoloških stanja..
 
Kamenci mokraćnog mjehura kod pekinezera

Slučaj kod pekinezera starog 12 mjeseci. Simptomi su bili bol u području donjeg dijela trbuha, gubitak apetita, pogrbljen stav leđa (šaranski stav). Pas je izrazito bolno reagirao na pipanje trbuha. Primijetili smo da psu nekontrolirano kap po kap istjeće mokraća, koja je bila malo tamnije boje i vrlo intenzivnog mirisa.

 

 Zubni kamenac u pasa i mačaka

Jedan od najčešćih i najčešće zanemarivanih problema sa zubima u pasa i mačaka jest zubni kamenac. Dok se akutni problemi poput upale i lomova zuba očituju naglo i sa jakim simptomima bola i oteklinom , stvaranje zubnog kamenca traje dulje vrijeme i simptomi se javljaju postupno. Pošto se obično javlja u starijih životinja vlasnici često problem zanemaruju i pripisuju ga starosti. Zubni kamenac javlja se u pasa i mačaka , češće u malih pasmina i u starijih životinja no može biti i genetski uvjetovan i javiti se kod svih pasmina i dobnih kategorija.