ZUBNI KAMENAC U PASA I MAČAKA

 

Jedan od najčešćih i najčešće zanemarivanih problema sa zubima u pasa i mačaka jest zubni kamenac. Dok se akutni problemi poput upale i lomova zuba očituju naglo i sa jakim simptomima bola i oteklinom , stvaranje zubnog kamenca traje dulje vrijeme i simptomi se javljaju postupno. Pošto se obično javlja u starijih životinja vlasnici često problem zanemaruju i pripisuju ga starosti. Zubni kamenac javlja se u pasa i mačaka , češće u malih pasmina i u starijih životinja no može biti i genetski uvjetovan i javiti se kod svih pasmina i dobnih kategorija.
          Nastajanju kamenca prethodi stvaranje tzv. plaka , tankog bakterijskog filma na površini zuba. On se lakše stvara u pasa koji se hrane mekom hranom i hranom neprimjerenom za pse (slatkiši , ostaci od ručka i sl.). Organizam se nastoji obraniti od bakterija na zubima kalcifikacijom plaka, tj. ugradnjom minerala u bakterijske naslage no time samo pogoduje prihvaćanju novih slojeva bakterija na hrapavu površinu kamenca. Tako se stvaranje kamenca progresivno ubrzava.
           Jedan od prvih simptoma je loš zadah iz usta , a  kasnije se javlja i otežano žvakanje , pojačano slinjenje te upala desni. Pošto životinja hranu ne može žvakati , guta ju cijelu što opet može dovesti i do problema sa želucem i probavom.
          Osnovna terapija kod ovog problema je uklanjanje zubnog kamenca. To se najefikasnije čini ultrazvučnim kavitronom. Iako postupak nije bolan životinji se prije čišćenja daje blaga anestezija. Nakon čišćenja bitno je vlasnike upozoriti što im je činiti da uspore ponovno nakupljanje kamenca. Danas na tržištu postoje brojni preparati za usporavanje stvaranja i skidanje već nastalog zubnog kamenca. Posebne hrane i žvakalice protiv kamenca uglavnom djeluju mehanički skidajući plak koji je uzrok kamenca dok se u težim slučajevima daju i tablete koje djeluju antibiotski na anaerobne bakterije u ustima , smanjuju njihov broj i tako sprječavaju nastajanje plaka i kamenca.

zubi1
 
zubi2

zubi psa prije čišćenja

 
zubi psa poslije čišćenja
     

Veterinarka: Jasmina Hadžihalilović dr.vet.med.

Veterinarska ambulanta Odra