Kamenci mokraćnog mjehura kod pekinezera

 

kamenci Slučaj kod pekinezera starog 12 mjeseci.
Simptomi su bili bol u području donjeg dijela trbuha, gubitak apetita, pogrbljen stav leđa (šaranski stav). Pas je izrazito bolno reagirao na pipanje trbuha. Primijetili smo da psu nekontrolirano kap po kap istjeće mokraća, koja je bila malo tamnije boje i vrlo intenzivnog mirisa. Pas je poslan na rtg. Veterinarskog fakulteta sa sumnjom na kamence u mokraćnom mjehuru. Sumnja je ubrzo potvrđena rendgenskom slikom. Budući da se radilo o hitnom slučaju jer začepljenje mokraćovoda vrlo brzo može teško oštetiti bubrege, pas je bez odlaganja operiran i izvađeno mu je 8 kamenčića iz mjehura i mokraćovoda.
Nakon zahvata i poslije odgovarajuće terapije pekinezer se vrlo brzo oporavio. Vlasniku je preporučeno da pas, a pogotovo tako mlad, mora potpuno promijeniti prehranu jer  bi se u suprotnom  mogli stvoriti  novi kamenci što bi izazvalo još teže stanje. Dijeta zavisi o vrsti kamenaca koji su dijagnosticirani a sastoji se u hrani koja regulira kiselost mokraće.
pekinezer

Veterinar: Stanislav Marinac dr. vet. med. upravitelj

Veterinarske ambulante Remetinec, Zagreb, Karlovačka cesta 5

 

 

Izdvajamo
Kamenci mokraćnog mjehura kod pekinezera
Slučaj kod pekinezera starog 12 mjeseci. Simptomi su bili bol u području donjeg dijela trbuha, gubitak apetita, pogrbljen stav leđa (šaranski stav). Pas je izrazito bolno reagirao na pipanje trbuha. Primijetili smo da psu nekontrolirano kap po kap istjeće mokraća, koja je bila malo tamnije boje i vrlo intenzivnog mirisa.