Zamorčići

Kako se lista družbenih žvotinja povećava, tako su svoje mjesto među ljudima našli i zamorčići. Da, točan i pravilan naziv je ta umanjenica. Zamorac je jedna vrsta majmuna.. Zamorčići su svima na prvi pogled simpatični, no kasnije pri držanju se postavlja pitanje eventualnih patoloških stanja. Dobra stvar da su u kućnom držanju zarazne bolesti rijetke, dok većina patologije nastaje kao moguća posljedica starenja, hrane ili nepravilnog držanja. Problemi, kad se i pojave, lako se uoče. Opći dojam životinje, kad ju se pogleda, je da nešto nije u redu – otežano disanje, vidljivo mršavljenje, nepravilan stav, pa i iscjedci iz nosa ili oka
Pravilna njega i držanje rješava veliku većinu problema prije nego se i pojave. Nemoguće je dovoljno naglasiti ovu činjenicu. Preporuča se paziti na sljedeće stvari:
Pravilna prehrana – zna ih se hraniti stalno i prekomjerno (što opet pogoduje gojaznosti, a to pak može dovesti do ketoze, koja se pak ne isplati liječiti), no važnije je umjesto na količinu pazizi na kvalitetu hrane. Anoreksija ili prevelika mršavost je najčešće posljedica nekakvog drugog stanja (stres, boravak na propuhu pa ne jede, loša voda, nagla promjena hrane nakon dužeg perioda hranjenja jednim vrstom...). Zamorčići, kao i ljudi, ne mogu stvarati vitamin C, te ga trebaju uzimati u hrani, inače obole od skorbuta. Poznato je također i manjak vitamina E. Treba izbjegavati primjenu multivitaminskih preparata ipak.
Čista voda – kao i čista hrana, spriječava poremetnje u probavi. Otežavajuća okolnost kod zamorčića jest što se vrlo osjetljivi na najčešće primjenjivane antibiotike, koji djeluju dosta toksično kad se davaju peroralno (preko hrane), pa liječenje probavnih smetnji ne ide jednostavno.
Čišćenje opreme – prepoznatljiv miris znači da je već stvarno vrijeme
Propuh ili nagle promjene u okolini također štete što znači da nije uputno kavez držati na ormariću pokraj prozora ili pokraj vrata, gdje je "stalni" promet.
Spomenuto je kako zarazne boleti nisu česte, ali se i njih treba uzeti u obzir. Zamorčići su vrlo prijemljivi na salmonelozu, ali za razliku od npr. peradi, glavni simptom nije proljev, već konjunktivitis (upala oka) i iscjedak iz oka, što je i glavni put prijenosa bolesti. Kako je salmoneloza zoonoza (bolest prelazi i na čovjeka), savjetuje se oprez prilikom postupanja sa životinjom kada se primjeti upala oka.

 

 

Zamorčići
Kako se lista družbenih žvotinja povećava, tako su svoje mjesto među ljudima našli i zamorčići. Da, točan i pravilan naziv je ta umanjenica. Zamorac je jedna vrsta majmuna.. Zamorčići su svima na prvi pogled simpatični, no kasnije pri držanju se postavlja pitanje eventualnih patoloških stanja..