Hematom uške psa

 
Uzroci bolesti  
hematom Hematom uške se javlja kod svih pasmina ali najčešće kod onih koji imaju duge i viseće uške jer su takove uške češće izloženije traumama koje su najčešći uzrok nastanku hematoma. Ponekad je dovoljno i češkanje uške šapom da izazove pucanje krvnih žila koje prolaze uškom i istjecanja krvi u prostor između kože i ušne hrskavice.
   
Klinička slika  
hematom Hematom uške izgleda kao mekani topli jastučić smješten sa unutarnje strane uške. Pas drži glavu pognutu na stranu na kojoj se hematom nalazi, ali uška nije bolna već poteškoće psu stvara odebljanje i težina uške koja nastaje zbog krvi i krvnog ugruška koji može biti i do 100 ml.
   
Liječenje  
hematom Hematom uške liječi se kirurškim zahvatom uz opću anesteziju. Kroz izdašan rez na unutrašnjoj strani uške ispušta se krvni sadržaj te se uška prošiva sa više šavova kroz kožu i ušnu hrskavicu kako bi se zaustavilo daljnje krvarenje.
Ukoliko se hematom ne liječi kirurškim putem, vremenom se ugrušak resorbira, a uška se deformira te postane manja.
   
hematom heamtom
hematom hematom
   
   
veterinar: Stanislav Marinac dr.vet.med.
upravitelj specijalističke ambulante za male životinje Remetinec
 
 

 

 

ČLANCI
vsr
Hematom uške psa

Hematom uške se javlja kod svih pasmina ali najčešće kod onih koji imaju duge i viseće uške jer su takove uške češće izloženije traumama koje su najčešći uzrok nastanku hematoma. Ponekad je dovoljno i češkanje uške šapom da izazove pucanje krvnih žila koje prolaze uškom i istjecanja krvi u prostor između kože i ušne hrskavice.

 
Zamorčići
Kako se lista družbenih žvotinja povećava, tako su svoje mjesto među ljudima našli i zamorčići. Da, točan i pravilan naziv je ta umanjenica. Zamorac je jedna vrsta majmuna.. Zamorčići su svima na prvi pogled simpatični, no kasnije pri držanju se postavlja pitanje eventualnih patoloških stanja..
 
Kamenci mokraćnog mjehura kod pekinezera

Slučaj kod pekinezera starog 12 mjeseci. Simptomi su bili bol u području donjeg dijela trbuha, gubitak apetita, pogrbljen stav leđa (šaranski stav). Pas je izrazito bolno reagirao na pipanje trbuha. Primijetili smo da psu nekontrolirano kap po kap istjeće mokraća, koja je bila malo tamnije boje i vrlo intenzivnog mirisa.

 

 Zubni kamenac u pasa i mačaka

Jedan od najčešćih i najčešće zanemarivanih problema sa zubima u pasa i mačaka jest zubni kamenac. Dok se akutni problemi poput upale i lomova zuba očituju naglo i sa jakim simptomima bola i oteklinom , stvaranje zubnog kamenca traje dulje vrijeme i simptomi se javljaju postupno. Pošto se obično javlja u starijih životinja vlasnici često problem zanemaruju i pripisuju ga starosti. Zubni kamenac javlja se u pasa i mačaka , češće u malih pasmina i u starijih životinja no može biti i genetski uvjetovan i javiti se kod svih pasmina i dobnih kategorija.